Документи, получени от Си Ен Ен Бразилия, показват, че правителството на

...
Документи, получени от Си Ен Ен Бразилия, показват, че правителството на
Коментари Харесай

Бразилия харчи пари за неефективни лекарства срещу Covid-19

Документи, получени от Си Ен Ен Бразилия, показват, че държавното управление на президента Жаир Болсонаро е похарчило пари за битка с Covid-19 за произвеждане и разпространяване на медикаменти против болестта, за които многоброини изследвания потвърждават, че са неефективни. Същевременно страната отхвърля предложение за закупуване на ваксина, защото изискванията на контракта са " обидни ".

Болсонаро неведнъж се опита да разпространява капацитета на медикаментите за лекуване на малария хлорохин и хидроксихлорохин, макар че Световната здравна организация (СЗО) приключи огромното изследване с хидроксихлорохин.

Според Си Ен Ен Бразилия Болсонаро е употребявал средства, предопределени за битка с пандемията, с цел да закупи и популяризира въпросните медикаменти. През май бразилското министерство на опазването на здравето публично предложи хлорохин за ранно лекуване на Covid-19, а през юни разшири рекомендацията си за деца и бременни дами. По същото време Американската администрация по храните и медикаментите анулира разрешението си за незабавна приложимост на хидроксихлорохин.

Според министерството на опазването на здравето хлорохинът и хидроксихлорохинът са нужни за програмата за малрия на страната, като не е уточнено каква част се употребява за лекуване на малария и каква част за битка срещу Covid-19. Според данните през 2020 година фармацевтичното звено на бразилската войска е произвело общо 3,23 милиона хапчета спрямо 265 000 хапчета, създадени през 2017 година и нито едно през 2018 или 2019 година За септември са били изхарчени 144 000 $ за първични материали, нужни за производството на хлорохин, което е 167% над пазарната им стойност.

През същия месец Бразилия получава писмо от основния изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла, призовавайки страната да подпише контракт за закупуване на 70 милиона дози от нейната ваксина. То е изпратено до Болсонаро и няколко министри от кабинета, когато Бразилия към този момент е на второ място по жертви на Covid-19 в света. Според министерството на опазването на здравето на Бразилия  условията на офертата, които включват съглашение фармацевтичната компания да не се държи виновна за странични резултати, са " обидни ".

Когато Бразилия най-сетне започва националната си стратегия за имунизация на 18 януари след многократни забавяния, тя стартира със единствено 6 милиона дози за население от над 210 милиона. Правителството на Болсонаро залага на имунизацията на  Oxford/AstraZeneca.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР